GLUTATHION
Glutathion se řadí k nejsilnějším antioxidantům.Je to látka tělu vlastní a je obsažen v každé jeho buňce.
Glutathion je tripeptid (γ-glutamylcysteinyglycin, nebo také GSH, SH zdůrazňuje funkční skupinu).Je významnou složkou, která se podílí na odstraňování bioreaktívních forem kyslíku, taky významně pomáhá tělo detoxikovat a zbavit jej tzv. Xenobiotik ( xenobiotiká – uměle vyrobené enviromentální toxíny či cizorodé látky )
Hlavní účinky:
-
odstraňování bioreaktívních forem kyslíku – tzv. „scavanger“ volných radikálů kyslíku
-
odstraňování Xenobiotik – toxinů a cizorodých škodlivých látek
-
odstraňování karcinogenů
-
aktivace řady potřebných enzymů pro organizmus
-
podpora imunitního systému – buněčná a protilátková imunita
-
oprava nukleových kyselin
-
syntéza řady pro organizmus potřebných proteinů
-
podpora transportu proteinů a aminokyselin
Nedostatek Glutathionu:
-
způsobuje rychlejší stárnutí organizmu
-
oslabená imunita a četnější infekce
-
oslabená ochrana proti vzniku nádorových onemocnění
-
četnější výskyt neurodegeneratívních onemocnění
-
degenerace kůže – maculární degenerace
-
vyšší výskyt diabetes mellitus
-
četnější výskyt onemocnění plic
-
četnější výskyt onemocnění zažívacího traktu
-
hepatoprotektívní účinek
Přirozený zdroj Glutathionu:
-
Tělo ho získává z některých potravin (např. z určitých druhů zeleniny- zelí, brokolice, květák a další), z řady látek si ho organismus sám syntetizuje.
Přirozený úbytek Glutathionu věkem:
-
Mladé buňky těla ho mají dostatek, ale počínaje 30. rokem věku glutationu v buňkách ubývá.
-
Od 50. let věku ho v těle dokonce bývá o 50-70 % méně než v buňkách mladých.
-
To s sebou nese předčasné stárnutí organizmu, vzniku řadu nemocí a poškození orgánů.
Kontraindikace:
-
Přecitlivělost či alergie na Glutathion